ATUNCI și ACUM | Revoltele politice ale Gabrielei Firea. Periplul presă – politică al candidatului PSD pentru Primăria Capitalei

Publicat: 27/04/2024, 09:30

Gabriela Firea revine în cărți pentru funcția de primar general al Capitalei, după o tergiversare a anunțului oficial și o înlăturare în favoarea candidatului independent Cătălin Cîrstoiu. Intră în cursă pe ultima sută de metri, cu doar câteva zile înainte de termenul final pentru depunerea candidaturilor.

Cariera Gabrielei Firea s-a împărțit, până în ziua de azi, între mass-media și politică. A ajuns în vârful profesional în ambele. Și acum își propune să se întoarcă la cârma Bucureștiului.

Împreună vom lupta pentru dreptul bucureştenilor la o viață mai bună, într-un oraş civilizat. Voi redeschide toate şantierele blocate şi voi reda curățenia şi frumusețea Capitalei. Vom avea, din nou, cele mai mari investiții în şcoli, transport, protecția mediului, infrastructură, termoficare, spitale, instituții de cultură”, a transmis Gabriela Firea, după anunțul președintelui PSD.

De la profesor suplinitor la mass-media naționale

Gabriela Firea, pe atunci Vrânceanu, s-a angajat imediat după examenul de Bacalaureat, ca profesor suplinitor de limba română și franceză la școala din Cleja, o comună aflată la 30 km de Bacău. Nu a avut resurse financiare să meargă la facultate în București și a rămas profesoară doar un trimestru, în toamna anului 1990, pentru să se ivește oportunitatea de a intra în presă.

Am fost profesoară doar un trimestru, pentru că după aceea m-am angajat ca reporter la singurul săptămânal politic din Bacău, «Pur și Simplu»”, spunea Gabriela Firea, când încă era jurnalistă.

În 1991, face pasul către presa centrală. A văzut un anunț pentru un post de redactor la ziarul Azi din București și nu a stat pe gânduri.

Scria acolo că trebuie să trimitem cinci articole deja publicate și o prezentare. Așa că m-am apucat și-am decupat cinci reportaje care mi se păreau mie mai bunicele, iar finalul prezentării suna cam așa: Dacă v-au plăcut (adică reportajele) și dacă v-am plăcut (adică eu), îmi fac bagajele și vin la București.

Iar dl. Octavian Stireanu, care era directorul ziarului, mi-a răspuns cu o scrisorică care zicea în felul următor: «Dragă domnișoară Firea, făceți-vă bagajele și veniți». Așa am reușit eu să ajung în Capitală!, povestea Firea, conform Playtech.

Un an mai târziu, cochetează cu radioul, iar în 1993 intră în Televiziunea Română, unde realizează reportaje economice, în primă fază, apoi devine editor–prezentator al emisiunii „Jurnal”, realizator al emisiunii „Ediție Specială” și realizator al rubricii „Știrea Zilei”.

Revoltele politice ale Gabrielei Firea

Între TVR și Antene, Gabriela Firea face o escală în politică. În ianuarie 1999, ajunge la Guvern, pe post de consilier pentru relații publice și imagine al premierului Mugur Isărescu, apoi secretar de stat, șefă a Departamentului pentru Comunicare și purtător de cuvânt al Executivului. În 2001 se întoarce în televiziune. 

Doi ani mai târziu își exprima revolta față de politică. „Decât politician, mai bine casnică”, era titlul care apărea pe coperta revistei „Despre tine”, în anul 2002.

A explicat declarația în anul 2020, la Congresul PSD. Era în perioada pandemiei și, pe atunci senatoare PSD, Firea era revoltată de obligativitatea măștii:

Și acum sunt foarte revoltată. Sentimentul de acum 20 de ani apare tot mai des. Sunt mamă și în fiecare zi mă revolt. Mi se pare revoltător să vii ca ministru al Educației, ca ministru al Sănătății și ca premier care nu reacționează, că părinții sunt cei vinovați.

Trecuseră 10 ani de la prima revoltă, când Gabriela Firea intră cu totul în politică. Alege PSD, care o pune pe liste și câștigă primul mandat de senator de Ilfov, în 2012. Și ajunge purtător de cuvânt al grupului PSD din Senat. Câștigă al doilea mandat de parlamentar în anul 2020.

În cei patru ani dintre mandatele de senator este primar general al Capitalei, funcție pe care o pierde în fața lui Nicușor Dan, în 2020.

Înaintea scrutinului local, Firea spunea că renunță la candidatură dacă „partidele de stânga sau centru-stânga găsesc o persoană care este mai bine plasată în sondaje decât ea”. Numele vehiculat la acea vreme era cel al fostului premier Victor Ponta.

Eu, în această seară, anunţ că nu mai candidez la Primăria Capitalei, dacă pe flancul de centru şi centru stânga, domnii despre care vorbim în această seară au un procentaj mai mare decât mine. (…) Eu nu mă ţin de scaun, nu m-am născut primar general. Dacă PSD sau o alianţă formată din partide de stânga şi centru stânga au un candidat mai bun decât mine, în  sensul de validare a publicului din municipiul Bucureşti, eu nu mă ţin de scaun, eu îmi văd de viaţa mea (…) Nu este niciun fel de ameninţare voalată, nu este niciun fel de şantaj politic şi  nici nu aş vrea să se speculeze că Firea e supărată pe PSD că nu a negociat suficient de bine cu Victor Ponta”, spune Firea în iulie 2020, la Antena3.

Patru ani mai târziu, are în față un alt oponent bine plasat „pe flancul de centru şi centru stânga”, de data aceasta unul înscris deja în cursă, Cristian Popescu Piedone.

În noiembrie 2021, Gabriela Firea junge din nou în Guvernul României, ca ministru de data aceasta, în Cabinetul Ciucă. Preia portofoliul de ministru al Familiei, minister nou înființat conform protocolului coaliției, mandat care îi aduce o nouă revoltă, în scandalul „azilelor groazei”.

Pleacă din Guvern, părăsește temporar funcțiile de conducere din partid. Citește toate detaliile AICI. 

Rămâne senator și, un an și jumătate, candidatul „deocamdată” al PSD pentru șefia Primăriei Capitalei. Pe 26 aprilie, Consiliul Politic Național aprobă candidatura sa la Primăria Capitalei.


CITEȘTE ȘI:

Candidatura Gabrielei Firea, VOTATĂ în unanimitate de Consiliul Național Politic al PSD / Firea: ,,A trecut vremea candidaților independenți”

Gabriela Firea: Dacă sunt considerată un candidat de SACRIFICIU, vom transforma acest subiect în succes

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Halucinant! Victimele accidentului de la 2 Mai, învinovăţite pentru că au fost ucise de Vlad...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cei trei bărbați care transformă India într-o superputere economică. Țara va devansa Germania și Japonia...
De la ce s-ar fi infectat Florin Piersic, de fapt. Amputarea piciorului, decizia drastică a...
Cine sunt medicii care ar fi operat-o pe Kate Middleton | Detaliul, ținut secret de...
8 judeţe intră de la ora 12.00 sub avertizare cod galben de ploi torenţiale. Vreme...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Ce au descoperit anchetatorii în mașina în care zăcea fără suflare un tânăr în vârstă...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă o Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Se schimbă regulile în școlile din România. Decizie la Ministerul Educației: Esențial
Plata pensiilor. Perioada în care banii pot fi ridicați de la ghișee, dacă beneficiarii nu...
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Scene şocante la vila lui Drake! Agent de securitate rănit grav într-un atac armat. Un...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Secretul pentru obținerea de electricitate din umezeală